Male tanpura

De male of mannelijke tanpura is de grootste onder de tanpura’s. De hoogte bedraagt ongeveer 170 cm.
Ik importeer mijn instrumenten uit Kolkata. De allerbeste tanpura’s komen overigens uit de streek rond Miraj: deze zijn diep van klank, groot en rijk versierd. Maar ook: erg kostbaar en lastig te krijgen. De instrumenten uit Kolkata nemen een zeer goede tweede plaats is, al zijn er veel kwaliteitsverschillen te vinden. De tanpura’s die ik aanbied zijn van een hoge kwaliteit: diep klinkend en rijk versierd. Tanpura’s moet je, meer nog dan Indiase harmoniums, stuk voor stuk beluisteren want de klankleur verschilt van instrument tot instrument.

Prijs: € 975,= incl 21% BTW

Authentiek Indiaas begeleidingsinstrument

De tanpura is een authentiek Indiaas begeleidingsinstrument. Het laat de grondtoon klinken, als een drone of bourdontoon. Omdat de Indiase klassieke muziek “modaal” van vorm is is deze grondtoon erg belangrijk. De klank van het instrument geldt daarom als fundament voor de musici. De melodie (in een bepaalde raga) ontwikkelt zich hierop.

Chanten met de tanpura

Wie zichzelf of anderen bij het chanten van mantra’s wil begeleiden met de tanpura moet recht doen aan de modale en monofone muzikaliteit. De meeste “westerse” uitvoeringen of melodieën van mantra’s zijn gebaseerd op meerstemmige (akkoord-) harmoniën. Omdat akkoorden steeds wisselen en de door de tanpura voortgebrachte grondtoon en kwint níet in alle akkoorden voorkomen zal de gewenste harmonie van tijd tot tijd ontbreken. Zangers en muzikanten moeten dit begrijpen en hun muziekspel erop afstemmen. Wil je dit leren? Kijk naar mijn actuele aanbod.

Typen

Er zijn drie hoofdtypes van tanpura’s: de mannelijke, de vrouwelijke en de instrumenten-tanpura’s “tanpuri” . Het belangrijkste verschil zit hem in hun grootte en daarmee in het bereik van de voorkeurs-toonhoogten. De langste tanpura (mannelijke tanpura), heeft de laagste stemming (frequenties) en de dikste snaren. Iets korter van lengte en met een lichtere snaardikte is de vrouwelijke tanpura. De instrument-tanpura, algemeen bekend als tanpuri, die wordt gebruikt voor de begeleiding van de instrumentale muziekuitvoeringen, zoals met de sitar of sarod, is ongeveer de helft van de lengte van de mannelijke tanpura en heeft dus ook de hoogste toonhoogtes. Alle drie soorten hebben een kalebas als  klankkast en een lange hals die hol is uitgevoerd.

Tanpura workshops

Als je wilt leren hoe je de tanpura bespeelt (en stemt!) en hoe je daarbij kunt zingen, kun je ook bij mij terecht. Op www.mantrazingen.nl vind je de actuele data voor workshops en cursussen.